Az öntudatos nő

Ha már öntudat, kezdjük a női egyenjogúságnál. Lerágott csont volna, vagy van még létjogosultsága beszédtémaként?

Még a fejlettnek tekintett nyugati társadalmakban is megfigyelhetőek bizonyos társadalmi normák, szokások, elvárások, melyek a nőket egyszerűen kedvezőtlenebb helyzetbe hozzák a férfiakhoz képest. Bár papíron többnyire egyenjogúak vagyunk, a gyakorlatban mégis átlagosan ugyan abban a pozícióban dolgozó nők fizetése alulmarad a férfitársaihoz képest. Hátrányt élveznek az előléptetéseknél, de előnyt, ha a munkának határidőre készen kell lennie. A családban be illik töltenie a hagyományos háziasszony szerepet, szeretne jó anya és feleség lenni, de emellett gyakran ugyan úgy visz egy teljes állást, mint a férje/párja, aki a klasszikus családmodellek értelmében többnyire jóval kisebb részt vállal a gyermeknevelésből és házimunkából.

Rendben van ez így, vagy mindannyiunknak szükségünk volna egy egészséges női öntudatra?

Mi nők szeretünk szeretni, és szeretjük ezt valamilyen sajátos módon kimutatni. Szeretjük a szüleinket, gyermekeinket, a párunkat, barátainkat, kollégáinkat, néha még a bolti eladót is. Szeretteinket úgy öleljük, mint ha az volna az életünk utolsó ölelése. Sokszor szavak nélkül is tudják, pontosan tudják, hogy ők az Alfa és az Omega, a mi világunk csak velük teljes.

önbizalom

Szeretjük a szép virágokat, a kellemes frissítő szellőt, a napfényt, a tenger morajlását. Szeretünk finomakat főzni, és még jobban szeretünk finomakat enni – főleg, ha nem mi készítjük. Szeretjük a jó zenét, hallgatni és énekelni is, akár az autóban vezetés közben, vagy túlüvöltve a porszívót. (Ezt viszont már a szomszédok nem mindig szeretik.) Szeretjük az életet, és mindazt, amit ajándékoz nekünk.


Az öntudatos nő mindemellett gyakran elfárad. Azt érzi, hogy a határaihoz érkezett, és nem bírja tovább vinni a hátán az összes rárótt szerepet. Nem lehet elég jó anya, feleség, barát, gyerek és munkaerő egy személyben. Van, hogy emiatt feszültté válik, és mint egy aktív vulkán forró lávát borít a körülötte lévő világra… de belátja ezt, és változtatni akar. Bármennyire is szeretné, nem tud mindig ott lenni mindenkinek, akinek szüksége volna rá, így gyakran választania kell, hogy a megmaradt energiáját mire áldozza.

Éppen ezért az öntudatos nő döntéseket hoz. Megtanul nemet mondani, és nem bűntudatot érezni emiatt. Megtanulja kezelni azokat az embereket és helyzeteket, amelyekben hiányzik a kölcsönös megbecsülés, tisztelet, figyelem és szeretet. Az öntudatos nő nem érzi magát felsőbbrendűnek senkinél, de alsóbbrendűnek sem. Képes elengedni olyan kapcsolatokat, melyekben már nincs őszinteség, fejlődés, kölcsönös támogatás és semmilyen hiányérzete nincs emiatt.

És igen: az öntudatos nő időnként hibázik. Szembe kell néznie azzal, hogy nem tökéletes, bármennyire is törekszik rá. Folyamatosan feszegeti a határait, közben fejlődik, tanul, tapasztal. Gyengeségeit nyíltan felvállalja, ugyan akkor tisztában van minden erősségével; tudja, mi az ő szuperképessége, és bátran meri ezt használni, ha szükségét érzi.

Önbizalom
Képek forrása: pixabay.com


Az öntudatos nő végül sok tapasztalás útján megtanulja, hogy a sok szerepe mellett nem szabad szem elől veszítenie azt, akiből az összes szerepe energiát merít: önmagát. Ahhoz pedig, hogy a sok szerep mögött önmagára találjon, néha segítségre van szüksége. Segítségre és megértő támogatásra, elvárások és ítélkezés nélküli segítőre, aki képes rámutatni azokra a lehetőségekre, megoldásokra, amiket aktuálisan keres. Az öntudatos nő tudja, hogy segítséget kérni nem a gyengeség, hanem a bátorság jele. Tudja, hogy nem kell mindent egyedül megoldania, és megtalálja a számára szimpatikus segítőket az élete olykor rögös, bizonytalan útján. Bizalmat szavaz nekik, és – felfedezve lénye legmélyebb esszenciáját – megerősödve folytatja útját.

Az öntudatos nő nem pusztán egy nő, hanem a létezés tisztán szikrázó kincse. Egyedi csoda, mely fényével a körülötte lévőket is beragyogja. Ebben a mélységben békére lel. Letisztulnak gondolatai és érzései, és egyensúlyt teremt magában és a világban.

Az élet erről az önismereti útról szól. Rólad szól.