Metabolic Typing, az egyénre szabott táplálkozás módszere (1. rész)


Előfordult már veled, hogy az a diéta, ami barátnődnek, rokonodnak, munkatársadnak bevált, nálad csődöt mondott? Tapasztaltál már olyat, hogy az új táplálkozási szokásaid egyáltalán nem javították az életminőségedet, csak még több kellemetlenséget okoztak neked? Akkor érdemes lesz tovább olvasnod.

metabolic typing, anyagcseretipusok, tudomány
Forrás: pixabay.com

Mi „hétköznapi” emberek azt reméljük, hogy a tudomány értünk van. Azért van, hogy minél többet tudjon meg az életről, a világunk működéséről, és a levont következtetéseket a javunkra fordítsa.

A gyakorlat azonban időnként itt-ott eltér ettől a személetmódtól. A tudományos eredményeket is emberek veszik górcső alá, és az egyes szemüvegeken keresztül nézve lesznek ezek a tudományos eredmények végül hasznosak és alkalmazandóak, vagy éppen elvetendőek. Számtalan példát ismerünk a történelemből, amikor egy, az aktuális tudományos állásponttal szembemenő állítást, akár kísérlettel is igazolt eredményt pusztán azért vetett el a kor tudományát képviselő szakmai “elit”, mert nem tudták elviselni, hogy ők egészen addig egy téves megközelítést követtek. Lehetett az ok bizonyos gazdasági érdekek sérülése is, vagy pusztán az, hogy a forradalmian új felfedezést tett kutató nemzetisége, faji vagy nemi hovatartozása más volt az „elvárttól”. Az ego győzött a közjó felett.

A másik szomorú tény: a politika nem szereti az egyéniségeket. Általánosságokban gondolkodik, csupán néhány jól behatárolt csoport létezik, ezekbe teszik be az embereket, hogy könnyen kezelhetőek lehessenek a felmerülő társadalmi problémák. Nézzük meg az egyes országok egészségügyi szervezeteinek ajánlásait; elkeserítő, mit javasolnak egyetemesen mindenkinek, mint “egészséges táplálkozás”, holott már jó ideje több tudományos kísérlettel és megannyi esettanulmánnyal igazolt, hogy nem létezik a mindenki számára egészséges étrend, és a népesség egészségi állapota egyre siralmasabb.

táplálkozás, anyagcseretipusok
Forrás: Frankó Márta

Azért van remény: mindig lesznek elszánt kutatók és szakemberek, akik ki fognak állni az emberek jóléte mellett, és legjobb tudásuk szerint fognak segíteni.

A Metabolic Typing, azaz az anyagcsere típusokon alapuló táplálkozási besorolás rendszere az 1950-es évekre nyúlik vissza. Dr. Roger Williams Biochemical Individuality című könyvében az újkori szemléletű orvosok közül elsőként fogalmazta meg az alábbiakat:

  • minden ember egyedülálló, ami megfigyelhető a nagyobb biológiai egységeikben épp úgy, mint mikroszkopikus szinten, a szerveik működésében épp úgy mint a testnedveik összetételében
  • ezek a különbségek sejtjeik működésének egyediségét is komolyan befolyásolják
  • öröklött tulajdonságaiknak köszönhetően minden embernek eleve egyedi táplálkozási igénye van
  • ha valaki nem a számára megfelelő élelmiszerekkel táplálja testét, ez hozzájárul a megbetegségek kialakulásához

Bár Dr. Williams korának elismert kutatója volt a pantoténsav (B5 vitamin) felfedezése és egyéb kutatásai által, fenti tanulmányát kora mégis figyelmen kívül hagyta. Szerencsére munkásságára később azonban több más orvos is felfigyelt, köztük egy fogorvos, Dr. William Kelley, akit saját betegsége vezetett a Metabolic Typing módszer alapköveinek lerakásához.

Ha te is egészségesebb, energikusabb, kiegyensúlyozottabb szeretnél lenni, kövesd be FemKraft Életmódreform oldalamat!

Forrás:
William L. Wolcott, Trish Fahey: Metabolic Typing – Essen, was mein Körper braucht