Egész nap aludnál? – A tartós fáradtság mögött álló lehetséges okok

2023. A téli szünet után feltöltődve, energikusan indulhat az új év! Vagy mégsem?
Mikor érdemes egyáltalán odafigyelnünk a fáradtságra és foglalkozni vele? A tartós fáradtság mögött meghúzódó lehetséges okokról hozok neked ma egy rövid összefoglalót, a teljesség igénye nélkül.

Az éghajlati adottságok

A sötétebb hónapok bizonyítottan rossz hatással vannak a mentális egészségünkre, mégpedig a hormonrendszerünkre gyakorolt hatásuk következményeként. Lehangolttá válunk, nem ritka a depresszív hangulat sem. Tavasszal – ahogy egyre több a napfény – a gyümölcsfákkal együtt kedvünk és energiánk is kivirágzik. Ha mégsem, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk.

TIPP: Aki megteheti és ilyenkor elmegy legalább egy hétre egy napos országba, az végképp alá tudja támasztani, mekkora hatással van a hangulatunkra a napsütéses órák száma.
Egy másik lehetőség: jó infravörös fényt (NIR) sugárzó lámpa is a segítségünkre lehet.

Túlhajszoltság

Ha valaki túlhajszolja magát, sokat vállal, nem látja be, hogy meg kellene húznia a határokat, ez hamar kiégéshez vezethet. A pihenést, töltődést nem lehet kiváltani kávéval, energiaitalokkal, sem táplálékkiegészítőkkel vagy „egészséges étkezésekkel”. Meg kell találni a módját, hogyan tudod kipihenni magad, miként tudsz kikapcsolódni. A minőségi alvás és a lelkileg is feltöltődést biztosító kikapcsolódások megteremtése az életedben elengedhetetlen.

Tipp: Vedd kezedbe a heti tevékenységeik listáját és szigorúan nézd végig, mik a valóban fontos és sürgős teendők, illetve mik azok, amik valójában nem fontosak, nem sürgősek. Az utóbbiakat ki lehet szanálni a teendők listájáról, felszabadítva ezzel időt a pihenésre, kikapcsolódásra is.

Tápanyaghiány

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, mekkora jelentőséggel bír táplálkozásunk az egészségünk, közérzetünk, energikusságunk szempontjából. Aki nem anyagcsere-típusa szerint étkezik, vagy figyelmen kívül hagyja hormontípusát, máris folyamatos stressznek teszi ki a szervezetét.

Emellett azonban sajnos a nem megfelelő mikrotápanyag-tartalmú élelmiszerek is felelőssé tehetőek sok hiánybetegségért. Ma még azok is, akik „egészségesen” táplálkoznak, de nem figyelnek testük jelzéseire, küzdhetnek fáradékonysággal, levertséggel, enerváltsággal. Tipikus a D3 vitamin vagy a magnézium és B vitaminok hiánya, de nem csak ez állhat a fáradtság hátterében.

Tipp: Megoldás itt a személyre szabott makrotápanyag eloszlású táplálkozás és mikrotápanyag pótlás lehet. Ez megtehető a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szintjének felülvizsgálatával, hiánytünetek feltérképezésével és ennek megfelelően a szükséges mennyiségű táplálékkiegészítők használatával. Bízd szakemberre! (Engem is kereshetsz bizalommal.)

Alvászavar

Alvászavart sok dolog okozhat, pl: vércukorproblémák, magas stresszfaktor, hormonális eltérések, betegségekmint az alvási apnoé, vagy egy éjszaka gyakran ébredő kisgyermek. Az sem mindegy, mennyi ideig és milyen mértékben tapasztalod a rossz minőségű alvást.

Tipp: minden esetben törekedj az alvászavar pontos okának felderítésére és annak megszüntetésére. Keress fel szakembert, ha egyedül nem tudod megoldani, mielőtt a kimerültségnek komolyabb, testi és mentális egészséged is veszélyeztető következményei volnának.

Anyagcsere-rendellenességek

A krónikus fáradtság mögött – ami legalább 3 hónapon át tartó állapot – bizonyos betegségek, vagy genetikailag meghatározott anyagcsere-rendellenességek is állhatnak. Például CFS, a fibromyalgia, Lyme-kór, Hashimoto, cöliákia, post Covid-19, rheumatoid arthritis, a szuperérzékenység, mitokondriális betegségek, alvási apnoé vagy a HPU mind okozhatnak kimerültséget, folyamatos álmosságot gyakran még elegendő óraszámú alvás mellett is.

TIPP: Ilyen esetben nagyon fontos felkeresni orvosod, és alapos kivizsgálásokkal kideríteni, mi áll pontosan a probléma hátterében. A krónikus fáradtságot soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert az esetek többségében egy nagyobb, komolyabb egészségügyi probléma következményeként jelenik meg.

Szerző: Frankó Márta táplálkozási és mikrotápanyag tanácsadó