Mr. Koffein, a vérfagyasztó krimik rejtélyes tettese

„A reggeli kávém nélkül nem indulhat el a nap!” Ismerős kijelentés?

Emberek milliói rajonganak a koffein tartalmú italokért világszerte. Talán te is egy vagy közülük és hozzátartozik a mindennapi rutinodhoz egy-kettő-három pohár koffein tartalmú ital elkortyolása.

Bulletproof - koffeinmentes verzió

A koffein azonban NEM a barátod.

Tudom, most azonnal elkezdesz tiltakozni – vagyis az elméd elkezd tiltakozni ez ellen a kijelentés ellen. A lényegen ez még attól nem változtat.

Persze vannak arról tanulmányok, milyen előnyökkel járhat a koffein egy bizonyos oldalról (pl. hajhullás megakadályozása – ismerős?), de a keserű igazság az, hogy jóval többet árt, mint használ.

Hozok neked most ide ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket, majd megosztom veled az ügyfeleimnél tapasztaltakat is – én ugyanis végső soron mindig a tapasztalatokban hiszek, nem pusztán a tanulmányokban.

Na nézzük meg akkor, hogyan is hat a koffein (kávé, energiaital, kóla stb) a szervezetünkre.

Felpörget.
Úgy érzed, sokkal frissebb, energikusabb leszel.
Elillan a fáradtság, jobban megy a munka.

Ez a hatás talán fél-1 órán át megmarad, majd egyre csökken és végül még fáradtabb, levertebb és kimerültebb leszel, mint előtte voltál… ezért iszol még egy kávét, és belekerülsz egy ördögi körbe.

Kísérlete során prof. Kimberly Fenn az alábbi megállapításokra jutott: bár a koffein ideiglenesen valóban felfrissít és ezáltal képesek lehetünk éberebbek maradni és ellátni feladatainkat, azonban nem teszi lehetővé a kialvatlanság, kimerültség következményeinek elkerülését. Így feladataink elvégzése során ugyan úgy hibázhatunk, koncentrációnk nem lesz megfelelő. Ez szélsőséges esetben akár autóbalesethez is vezethet.

Koffeinmentes mandulatejes kávé eritrittel, fahéjjal

Svájci kutatók is foglalkoztak a koffein idegrendszerre gyakorolt hatásával. Egyértelműen bebizonyították, hogy a koffein az agy szürkeállományát pusztítja, ezáltal csökken az IQ, a koncentráló képesség és megnő az esély a demenciára is.

A koffeinnek talán a legkárosabb hatása azonban a hormonrendszerünkre való közvetett hatásában rejlik. A koffein ugyanis egy stresszállapotot idéz elő, aminek hatására adrenalin termelődik a szervezetünkben.

Sajnos ez befolyásolja nem csak szerveink működését, hanem anyagcsere folyamatainkat is és a többi hormon termelődésére is jelentős hatással bír. Befolyásolja a vércukorszintet, ingerlékenységhez vezet, szorongást vagy félelemérzetet válthat ki, hogy csak pár fontosabb hatást említsek…

Mit tapasztaltak az ügyfeleim, akik elhagyták a koffeint, és emellett követték a táplálkozással kapcsolatos javaslataimat?

Jobb alvásminőség, alvásproblémáik megszűntek.
Koncentráló képességük megnőtt.
Energikusabbak lettek.
Farkaséhség, édesség utáni vágy megszűnt.
Nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá váltak.

Frankó Márta


Tudni kell, hogy a koffeinről “le kell tudni jönni”. Ha csak meghallod, hogy ne igyál több koffeint, máris beindul az agyadban a tiltakozás – mint egy drogfüggő vagy alkoholista esetében, ha abstinenciára gondolnak…

2-3 napig erős fejfájás és fáradékonyság jelentkezhet mint elvonási tünet, de utána egy új ember lesz belőled, hidd el nekem.


Ha tenni akarsz magaddal valami jót, akkor az alváshiányod és kimerültséged NE koffeinnel próbáld kezelni, hanem megfelelő életmódbeli változtatásokkal, amik valóban az egészséged és jólétedet szolgálják. Ha pedig ebben segítségre van szükséged, keress bizalommal.Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34014758/
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/news/ernaehrung-news/allgemein-ernaehrung/koffein-gehirn