Karácsony egy szuperérzékeny számára

Gyakori együttérzés másokkal.
Extra lelkiismeretesség, alaposság, precizitás.
Zavaró zajok, szagok, fények.
Érzékeny reakció ételekre, koffeinre.
Mély érzelmek, gondolatok, felkavaró álmok.
Spiritualitásra, filozofálásra való hajlam.
Elérzékenyülés akár egy érzelmesebb reklám láttán is.
Gyors tanulási készség, természetes intelligencia.
A tömeg, az idegenek kerülése.


Mindez a szuperérzékeny emberek néhány jellegzetes tulajdonsága, ami a lakosság 15-20%-át érinti. Ez nem betegség; egyszerűen egy genetikailag detektált készség a környezetből érkező ingerek szűrés nélküli felvételére és feldolgozására.

Ami más embernek fel sem tűnik, az a szuperérzékeny személyek számára éles, erős érzelmeket, sőt akár fájdalmat kiváltó inger is lehet. Ez nem hisztérikusság: fontos tudatosítani, komolyan venni és foglalkozni vele.

Magadra ismertél? Esetleg családtagod is érintett? Akkor olvass tovább!

szuperérzékeny

A szuperérzékenység legalább annyira lehet előny, mint hátrány – attól függ, tisztában vagy-e vele, mi az, amivel megkönnyítheted az életedet.

Először is vedd komolyan, hogy te másképp működsz, mint az átlag.
Ha megérted, miért reagálsz bizonyos dolgokra élénkebben, mint mások, akkor jobban el tudod fogadni a tested reakcióit is egy-egy életszituációban. Ha problémád akad az érzéseid (ill. a külső ingerek) feldolgozásával, a megoldást is hamarabb megtalálhatod, ha tisztában vagy a szuperérzékenységeddel.

A szuperérzékeny emberek az átlagostól eltérő életvezetést igényelnek. Figyelniük kell arra, hogy ne érje őket túl sok inger, illetve a nap folyamán is lehetőséget kell adniuk maguknak a pihenésre, kikapcsolásra, regenerálódásra. Ha csak lehet, lehetőséget kell biztosítaniuk maguknak óránként 5 perc illetve napi egyszer 30 perc ingerszegény pihenésre. A minőségi alvás is kulcsfontosságú, hogy az idegrendszer megnyugodhasson.

Különösen igaz ez azokban az időszakokban, amikor több stressz érheti az embert – a karácsony előtti és ünnepek alatti időszak is tipikusan ilyen.

Tudom, hogy a legtöbb szuperérzékeny ember perfekcionista (lányom és én is közéjük tartozunk), de nem szükséges ezt a keresztet folyton cipelni, néha le lehet tenni. Ekkor sem áll meg a világ, és nem fognak minket kevésbé szeretni azok, akik igazán számítanak.

Teremtsd meg a számodra kellemes közeget az ünneplésre.

Ne takaríts vagy főzz feleslegesen, főleg ne erődön felül. Mindenki jobban jár – magadat is beleértve – ha te nyugodt, kipihent vagy, mint ha a kimerültségtől türelmetlenebb és feszültebb leszel. (A stresszmentesebb és alakbarát ünnepekért készült ingyenes online kiadványom ITT kérheted.)


Bár már biztosan sokszor hallottad (nem hiába): tanulj meg NEMet mondani. Bátran lehet nemet mondani egy kellemetlen rokonnak, szomszédnak, de akár a legkedvesebb szerettünknek is, ha az már túl sok volna nekünk.

önszeretet

Hogyan biztosíthatsz ingerszegényebb környezetet számodra otthonodon kívül?

Jó megoldás lehet egy olyan fejhallgató beszerzése és használata zajos környezetben, ami megszűri a külső zajokat („active noise cancelling”).  Tömegközlekedési eszközökön, városi zajban nagy segítség a szuperérzékenyek füleinek.


Ha ezt nem tudod használni – mert mondjuk épp egy előadáson, meetingen veszel részt, vagy épp egy karácsonyi vacsorán ülsz a családoddal – akkor egyszerűen menj ki egy csendes mosdóba és csinálj pár légzőgyakorlatot. Figyeld, ahogy a levegő be és kiáramlik, kövesd a levegő útját az egész testeden át.

Figyeld a szívverésed, akár tedd rá a kezed a mellkasodra és érezd, ahogyan lüktet a szíved. Ez segíthet megnyugodni, kicsi lekapcsolni és megszabadulni a fejedben zakatoló gondolatoktól. (Stresszkezeléshez kapcsolódó rövid videóm ITT nézheted meg.)

Sokat segíthet az is, ha a munkáltatód engedélyezi, hogy legyen valamilyen háziállat a közelben. Az állatokkal való kapcsolatteremtés az egyik legjobb stresszoldó.

Mi a helyzet a táplálkozással?

Nem csak ingerszegény környezetből van többre szükséged, hanem igaz ez a makro- és mikrotápanyagkra is, melyeket normál esetben a táplálkozás útján veszünk fel.

Az ingerek feldolgozásához ugyanis több energiára és az ingerületátvitelben és- feldolgozásban szükséges biológiai építőelemre van szükség, mint a nagy átlagnak. Éppen ezért gyakran nem mérvadó a laborleletek szerinti elégséges (normál) szint egy-egy vitaminból, zsírsavból vagy ásványi anyagból…

Ha hiányzik valamelyik építőelem, egy szuperszenzitív ember hamar megérzi: a feldolgozatlan ingerek mentális zavarokhoz, kimerültséghez, érzelemkitörésekhez vezethetnek, hosszú távon pedig hiánybetegségekhez, mint pl. alvászavarok, migrén, hajhullás, mellékvesekimerülés, krónikus fáradtság, testsúlyproblémák stb.

Gyakori a bélflóra kiegyensúlyozatlansága is. A szuperérzékenyek gyakran küzdenek emésztőrendszeri panaszokkal, ételintoleranciával, ételallergiával. Mire érdemes figyelnie táplálkozásában egy szuperérzékeny embernek? Erről egy következő blogbejegyzésemben olvashatsz majd.


(Szerző: Frankó Márta táplálkozási tanácsadó, D vitamin és mikrotápanyag tanácsadó)