Így teremts magadnak időt – akár életmódreformra!

Úgy érzed, hogy még a hétköznapi teendőidre sincs elég időd, nem hogy még edzeni is? Ezzel nem vagy egyedül. A mai fejlett(?) társadalmak betegsége a felpörgött idő. Rengeteg embernek rohanás az élete, betáblázott az egész napja. Úgy érezhetjük, erre a nagy halom tennivalóra már még egy lapáttal nem fér fel. Az alábbiakban tippeket hozok neked, hogyan tudsz kicsit másként gondolkozni, értékes időt felszabadítani és azt az egészségedre, önbizalmadra, sikereidre fordítani!

1. Szoktál tv-t nézni? Ha igen, mennyit? Esetleg sorozatfüggő vagy? Mi lenne, ha nem tennéd? Borzalmas gondolat?
Lássuk be, milyen sok hasznos időt szabadíthatunk fel, ha nem ülünk le minden nap valamilyen sorozat elé, lekapcsolva ezzel az evilági gondjainkat és beleolvadva egy másik virtuális világ eseményeibe. Megkönnyebbülünk, mert arra az időre, míg egy filmet nézünk, minden problémánk megszűnik, figyelmünk a gondolataink helyett a filmkockák érzéseinkre gyakorolt, többnyire kevésbé áldásos hatása alá kerül. Arról nem is beszélek, ha még hírműsorokat is nézel…
Mondj le a tv nézéssel töltött időd egy részéről (akár az egészről) és fordítsd a valódi önfejlesztésre, amitől nem csak valóban gazdagabb leszel, de kiegyensúlyozottabb is. Ezt a módszert én 12 éve tesztelem és jól működik.

2. Vasalni kell, vasalni jó! Vagy mégsem?
Általam nagyra becsült Vekerdy Tanár úr is azt javasolta az anyukáknak, hogy ne vasaljanak. És milyen igaza volt! Tökéletesen teljes életet lehet élni vasalt ruhák nélkül is. A házimunkákat érdemes priorizálni, és egy egészségesen higénikus környezetet teremteni, amiben csak és kizárólag a valóban szükséges munkáknak adunk helyet. Tényleg minden nap fel kell súrolni? Kell hetente takarítani a kádat vagy elegendő 2 hetente? Mi lesz, ha vasalatlan ágyneműben alszol? Ma már ezeregy praktikus anyag létezik, melyek mosás után kirázva szárítva egyáltalán nem igényelnek vasalást. ha a vasalás, vagy a házimunka neked egyfajta egészséges töltődés, kikapcsolódás, akkor csináld! De ha csak kötelességtudatból vasalsz ki mindent, akkor ideje ezt átgondolnod.
Bevallom: én egyáltalán nem szoktam vasalni. Lehet ez megbotránkoztató, de szívesebben hasznélom azt az időt sokkal értelmesebb és hasznosabb dolgokra: tanulásra, önfejlesztésre, az egészségemre, a családomra…, heti 1-2 órát simán spórolok vele!

3. Te minden nap főzöl valamit? Én nem.
Ha neked a főzés a mindened, ami feltölt és kikapcsol, akkor természetesen főzz minden nap. De ha nem ez a helyzet, érdemes tovább olvasnod. Én igyekszem úgy variálni az ételeket, hogy egyszerre legalább 2 napi adag ételt főzzek meg, így másnap nem kell azon agyalnom, mi lesz az ebéd. Bizonyos ételekből bátran lehet többet is készíteni (amikor épp kicsit több időd van akár több félét egyszerre), és a többletet kiporciózva lefagyasztani. Pékáruk, húsételek, főtt-párolt zöldségek nagy része teljesen jól bírja a fagyasztást, felolvasztva sem lesz rossz ízük. Nekem ez nagy segítség, mikor a betegségem miatt éppen nem tudok főzni. Ekkor sem kell azon aggódnom, mit fog enni a család, hamar és egyszerűen kerül tartalmas étel az asztalra.

4. „Smink nélkül ki nem megyek az utcára!” – mondta egy ismerősöm.
Pedig egy egyszerű kompakt púderrel is útnak lehet indulni, sőt anélkül is, ha kellő önbizalmad és önismereted, és egészséges bőröd van. Nem csak időt, de pénzt is spórolsz vele, ha minimalizálod a kozmetikumok használatát, és a bőröd is hálás lesz érte neked. Plusz időt spórolsz! Természetesen ide sorolható minden egyéb „szépészeti csíny” is, ami túlmutat az ápoltság és higiénia határain.
A Femkraft életmódreform programmal többek között az is a célom, hogy a nők újraértelmezhessék a szépségüket, és olyan egészséges önbizalomra tegyenek szert, amihez nincs szükség temérdek külső eszközre. Szeretném, ha ezek nélkül is teljesnek, értékesnek, gyönyörűnek érezhetnék magukat, és lelkük végre felszabadulna a társadalmi elvárások alól.

5. Facebook, Insta, Tik-Tok, Pinterest, Youtube… A Social Media könnyen beszippantja az embert (én is tapasztaltam).
Észre sem vesszük, és máris 1-2-3 (vagy akár több) órát töltünk naponta a telefonunk nyomkodásával, ami nem csak hogy időrabló, de elvonja a figyelmünket az értékes dolgokról, az életről. Célirányosan használni az adott médiafelületeket teljesen rendben van, de tudnunk kell határt szabni és különbséget tenni a ténylegesen hasznos, értelmes közösségi szörfölés, valamint a monoton, céltalan információgyűjtés, „szkrollozás” között.
Jó taktika, ha kikapcsolod az értesítéseket a telefonodon, és az applikáció nem elérhető a mobilod  home oldaláról. Másik megoldás, ha időben  és térben is korlátozod a mobilhasználatodat, és utána tudatosan foglalkozol mással. Akár időzítőt is beállíthatsz magadnak, így biztosan nem veszel el a sok bejegyzés között. Ha használod a közösségi felületeket, azt mindig egy adott céllal tedd. Mondjuk azt mondod, hogy most írsz a barátaidnak, vagy megválaszolsz pár kérdést, amit neked tettek fel, vagy megosztod a legutóbbi kirándulásod fotóit. Csak azért ne görgess, hogy teljen az idő és kikapcsolj. Arra ennél sokkal értelmesebb lehetőségeid is vannak, érdeklődési körödtől függően.

6. Ha kisgyermeked van…
Ha kisgyermeked van, a napi időbeosztásod sokkal kötöttebb, és nehezebben tervezhető. Kisgyermek mellett időt spórolni, szinte lehetetlen, de azért nem teljesen. Optimalizálni még itt is lehet egy kicsit. Jól működik, ha a háztartási tevékenységeid nagy részébe életkorának megfelelően bevonod a gyermeked, és nem az alvásidejében igyekszel letudni minden házimunkát. Az alvásidőbe inkább olyan teendőidet rakd bele, amihez valódi koncentrált figyelemre van szükséged, mint egy könyv olvasása, tanulás, vagy edzés. (Kivétel ez alól, ha borzalmas éjszakád volt, mert hatszor keltél a kicsihez… akkor tényleg nincs mese: pihenni kell, amikor csak tudsz, és tojd le a sommer-body programokat.)

7. Ha nincs egy jól kialakult napi rutinod…
… akkor a napirend készítése is segítséget jelenthet. Főleg, ha hajlamos vagy rendszeresen túlvállalni magad, és nem áll távol tőled a tervezés. Itt is jó, ha priorizálod, mi valóban fontos és sürgős, mi az ami csak sürgős de nem igazán fontos és mi az ami fontos ugyan, de nem sürgős. Ezzel a három csoportba való besorolással máris tisztábban láthatod a napi feladatokat és be tudod tervezni a számodra fontos önismereti időt is. Legyen az olvasás, edzés, főzés, bármi, ami ahhoz ad hozzá, hogy életmódot válthass, jobban érezhesd magad és egy nyugodtabb, boldogabb, energikusabb, magabiztosabb ént teremthess.


+1
Válts életszemléletet!

Ezt gyakran hallani tőlem, és mint láthatod, ez vastagon szedetten írtam; nem hiába. Ha megszoktad, hogy bizonyos sémák, normák, szokások és hiedelmek szerint élsz, ezen csak életszemlélet-változtatással lehet változtatni. Van egy “rossz” hírem: az élet mindig tele lesz kihívásokkal. A teljesen optimális körülmények valamilyen tervünk megvalósításához szinte sosem jönnek el, jó esetben is csak közelítőleg. Te magad viszont dönthetsz úgy, hogy számodra fontos az, aki vagy, és szeretnél tenni magadért. Hogy értékeled magad és az életet annyira, hogy figyelmet, időt és energiát szánsz magad mélyebb megismerésére. Amíg ez az elhatározás nem születik meg benned, és csak felületesen élsz, túzoltás-szerűen keresel megoldásokat (fogyásra, párkapcsolatra, karrieredre stb.), nem jutsz előrébb, egy helyben fogsz toporogni elégedetlenül, boldogtalanul. Addig, amíg nem hozod meg ezt a döntést, minden fontosabb lehet nálad és sosem jön el a „te időd”; ezt csak te magad tudod megteremteni.
Gondolj bele: ha minden nap csak egy órát foglalkoznál tisztán magaddal, még mindig sok időd szánhatnád a szeretteidre. Beszéld meg a pároddal, szüleiddel, barátoddal vagy barátnőddel, hogy kéred a támogatásukat, és tervezzétek meg, ki miben tudna neked segíteni, hogy több idő jusson az önfejlesztésedre. Ezzel mindenki csak jól jár, hiszen a te jóléted hatással lesz családod, környezeted jólétére is. Ne félj segítséget kérni, ne félj kiállni magadért. Ha bárhol elutasítást kapnál, keresd a további megoldást, ne add fel! Olvass önismeretfejlesztő könyveket, cikkeket, eddz, járj el tanfolyamra, meditálj, kreatívkodj vagy bármi, csak tedd amit tenni tudsz!

Ha pedig mindezt végigolvastad, gondold át, mik azok amiket meg tudnál valósítani, ami számodra szimpatikus, jó és vállalható volna és segítséget nyújtana számodra. Ha kiválasztottad, valósítsd is meg! Sok sikert!

(Ha úgy érzed segíthetek, vedd fel velem a kapcsolatot ITT.)