Ég veled téli depresszió! – A napfény gyógyító ereje

Lassan vége a télnek, de egyre több esetben jelentkeznek a hosszú hideg és borongós, szürke hónapok következményei: levertség, fáradékonyság, indokolatlanul depresszív hangulat, ingerlékenység, kimerültség.

A legtöbben azonnal a D vitamin hiányára asszociálnak, de ez csak a jéghegy csúcsa. Tény, hogy a D vitaminnak több fontos szerep is jut az egészségmegőrzésben, ami nem elhanyagolható. Ide tartozik többek között az immunrendszerünk optimális működése, ugyanis a D vitamin egy esetleges infekció esetén segít aktiválni az ún. T-limfocita sejteket. Emellett kiemelkedő szerepe a kalcium-háztartásban is: az optimális D-vitamin szint elengedhetetlenül szükséges a csontok és fogak egészségéhez.

Banánültetvény Tenerife északi oldalán, Puerto de la Cruz mellett

A jó hír az, hogy a D vitamin hiány viszonylag egyszerűen kezelhető, hiszen egy könnyen pótolható zsírban oldódó vitaminról van szó. Nem szükséges tehát egy napsütötte sziget banánültetvényeihez utaznunk csak azért, hogy D vitamin szintünk rendeződhessen, bár kétség kívül komoly mértékű hangulatjavulást érhetünk el vele. 🙂

A D vitamin kúrát mindenkor érdemes összekötni egy laborvizsgálattal. Fontos ellenőrizni, hogy valóban szükség van-e D vitamin pótlásra, és nyomon követni, valóban sikerült-e megfelelő szintre hozni a D-vitamin szintet. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kontinentális éghajlaton élő populációk egész évben D vitamin hiányban szenvednek, ezért igen ritka az az eset, ahol nincs szükség D-vitamin pótlásra.

A fent felsorolt kellemetlen tüneteket okozhatja egyéb mikrotápanyag hiány is. Sajnos nem tudunk annyi friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mint egyébként tennénk. Hiába a boltok polcain sorakozó importáru: ezeknek a terményeknek sem az ízük, sem beltartalmi értékük nem hasonlítható az idényzöldségek- és gyümölcsök minőségéhez. Az egyoldalú táplálkozás szintén vezethet mikrotápanyag hiányhoz.

A tél végi kellemetlen tünetek mögött másik igen valószínű okként állhat magának a napfénynek a hiánya. A napsütés jótékony hatása nem pusztán abban mutatkozik meg, hogy bőrünket cirógatva segít nekünk a D-vitamin termelésében.

Hormonháztartásunkra szintén komoly hatást gyakorol maga a napfény, illetve a napfényes órák száma. Míg a sötét, napfényben szegény időszakban szervezetünk az alvást segítő melatonin hormont az átlagosnál nagyobb mennyiségben termeli, addig a napsütés hatására szervezetünk egy ellenkezőleg ható hormont, szerotonint állít elő.

A szerotonint “boldogsághormonként” is emlegetik, a szervezetünkre gyakorolt hatására utalva. Nem csoda, hogy tavasszal az embereknek hirtelen jobb kedvük lesz, boldogabbnak, felszabadultabbnak érzik magukat pusztán attól, hogy a napsütésben sétálhatnak egyet a parkban. Teljesen megváltozik a hangulatunk, egyszeriben optimistábbá és életvidámabbá válunk.

Bár az eddigi vizsgálatok nem tudtak teljes képet adni nekünk arról, mi mindenre is jó a szerotonin, de már több megállapítás is született. A teljesség igénye nélkül kijelenthetjük, hogy a szerotonin befolyást gyakorol:

  • az alvásra, alvásminőségre
  • nemi vágyra
  • hangulatunkra
  • testhőmérsékletünkre

Nem csoda hát, ha ilyenkor már egyre többen várják a tavaszt, és leírhatatlanul tudunk örülni egy-egy napfényárban úszó februári napnak, hiszen saját bőrünkön át tapasztalhatjuk a napfény gyógyító erejét.

TUDTAD?

Szerotonint szervezetünk mozgás hatására is képes előállítani! A rendszeres sportolás többek között ezért is segíthet elkerülni a tavaszi fáradtság vagy éppen a téli depresszió kialakulását – vagy ha már küzdünk ilyen tünetekkel, segít felszámolni azokat!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg másokkal is!