Metabolic Typing, az egyénre szabott táplálkozás módszere (3. rész)

Előfordult már veled, hogy az a diéta, ami barátnődnek, rokonodnak, munkatársadnak bevált, nálad csődöt mondott? Tapasztaltál már olyat, hogy az új táplálkozási szokásaid egyáltalán nem javították az életminőségedet, csak még több kellemetlenséget okoztak neked? A Metabolic Typing módszerről szóló cikksorozat harmadik részében további ismeretekre tehetsz szert, mi lehet az oka, hogy többféle táplálkozási irányzatnak is van létjogosultsága az emberek táplálkozásában.
 
William L. Wolcott, a Metabolic Typing megalkotója sokat dolgozott együtt Dr. Kelleyvel, és továbbfejlesztette módszereit. 1981-ben került kezébe Dr. George Watson  pszichiáter könyve, a Nutrition and Your  Mind, amely további felismerésekhez vezette.  Watson ugyanis felismerte, hogy az egyes pszichés-mentális betegségek összefüggésbe hozhatóak az érintett személy anyagcsere típusával. Ugyan arra a tápanyagra az egyik beteg rosszul, míg a másik igen jól reagált, így hamar megállapítható lett, hogy másként kell kezelni a gyors és másként a lassú alapanyagcserével rendelkező pácienseket. Pusztán a táplálkozás megváltoztatásával egyértelműen javulás, vagy akár teljes gyógyulás érhető el depresszió, hangulatingadozás, viselkedési- vagy koncentrációs zavarokat illetve egyéb pszichés betegségeket mutató páciensek esetében.

Wolcott további felismeréseket is tett, melyet egy igen komplex rendszerbe összesített. Ez lett végül a manapság is használatos Metabolic Typing módszer, melynek köszönhetően betegek ezreit segítik a gyógyulás felé világszerte.

Ebéd, táplálkozás


Aki az MT rendszerébe betekintést nyer, érdekes kijelentésekkel találkozhat. Ilyen például Wolcott azon állítása, mely szerint sok túlsúlyos ember valójában alultáplált – természetesen nem a szó hagyományos értelmében véve. A túlsúlyt éppen úgy, ahogyan a kóros soványságot is, az adott ember számára megfelelő tápanyagok hiánya okozza.

Az anyagcseretipus meghatározást Wolcott különböző sajátosságok megfigyelésére alapozza. Ilyenek:

  • alapanyagcsere sebessége
  • hormonális típusok
  • sav-bázis egyensúly
  • elektrolit- és posztaglandin – háztartás
  • katabolikus és anabolikus folyamatok közötti egyensúly
  • vércsoport
  • idegrendszeri típus

Az, hogy valaki fehérje, szénhidrát, vagy vegyes típusba sorolható, egy komplex kérdéssor megválaszolása, valamint egy néhány napos táplálkozási teszt elvégzése során viszonylag nagy bizonyossággal megállapítható, azonban ezzel a feladat még nem ér véget. Nagyon sok egyéb apró megfigyelés, további felismerések tudnak egy valóban egyénre szabott táplálkozáshoz vezetni, és megteremteni egészségünk alapját.

Az önmegfigyelés és öngondoskodás, a számunkra kedvező, minket támogató életvitel nem merülhet ki pusztán a táplálkozásunkban, viszont a számunkra kedvező táplálkozás fogja jelenteni a legbiztosabb alapot minden máshoz az életünkben.